EMS – Emotional Mentalizing Scale – vurderingsmetode til mentaliseringsfunktion – September 2021

Dato: 15/09/2021
Adresse: Comwell HolteKongevejen 495A2840 Holte
Tidspunkt: Alle kurser afholdes fra kl. 09.00-16.00Morgenmad fra kl. 08.30

KR. 8.488,-

Pr. deltager ekskl. moms

Arrangement afholdt

Comwell HolteKongevejen 495A2840 Holte
15/09/2021
Alle kurser afholdes fra kl. 09.00-16.00Morgenmad fra kl. 08.30

INKLUDERET:
Prisen inkluderer morgenmad, frokost, kaffe og te samt eftermiddagskage.

Kursusdage

  • 15. september 2021
  • 16. september 2021
  • 14. oktober 2021

 

Baggrund for kurset

Mentaliseringsfunktionen har stor betydning for menneskers evne til både at have empati og sympati og balancere mellem hensynet til sig selv og til andre ud fra fællesskabets interesse. Derudover viser forskning at forældres evne til at mentalisere betyder meget for børns følelsesmæssige udvikling og en tryg tilknytning. I det kliniske arbejde med unge, voksne og forældre er der derfor god grund til at beskæftige sig med mentaliserings-funktionen. Der efterspørges i stigende grad vurderingsredskaber til at undersøge mentalisering på en relativ let og tilgængelig måde. Dette ud fra ønsket om at målrette foranstaltninger og interventioner ud fra ”What works for whom?” Med dette i sigte udviklede vi, det vil sige psykologerne Anne Blom Corlin, Jesper Birck, Susan Hart og Knud Hellborn, EMS. Derudover har Susan Hart anvendt vurderingsmetoden i sit PhD-projekt og har udført et mindre pålideligheds- og validitetsstudie i metoden.

Hvad er EMS

Emotional Mentalizing Scale (EMS) er et vurderingsredskab, der på en let og tilgængelig måde vurderer unges, voksnes, forældres og gravides mentaliseringskompetence. EMS er udviklet ud fra ønsket om at målrette foranstaltninger og interventioner ud fra mentaliseringsfunktionen. Hensigten er således, at fagpersoner skal kunne anvende vurderingsmaterialet som en del af deres kliniske vurdering i forbindelse med tilrettelæggelse af interventionsplan eller anden indsats.

EMS er et semistruktureret interview, som optages på video og efterfølgende scores ud fra en 0-4 punkts skala. Interviewet består af tre sektioner med spørgsmål, der vedrører forståelse af sig selv, forståelse af andre og opfattelse af forældre og egne barndomsoplevelser. Der er 15 spørgsmål i alt. EMS har sit teoretiske afsæt i neuroaffektiv udviklingspsykologi, derfor betyder sammenhængen mellem kropssprog, interaktions-kompetence og personens narrativer meget i scoringen af mentaliseringsfunktionen.

Kursusdagene sætter særlig fokus på

• Forståelse af mentalisering
• Forberedelse og udførelse af interviewet: interviewerstil og holdning
• Gennemgang af skalaen og scoringskriterier
• Træning i at administrere EMS
• Anvendelse af EMS til at præcisere interventionsplan og interventionsmetode

På første dag udleveres en manual og adgang til hjemmeside. Der må påregnes hjemmearbejde mellem dag et og dag to og mellem dag to og tre, som er ca. en måned senere. Mellem dag 2 og 3 skal du afsætte tid til at foretage et interview, optage det på video og score interviewet.

Det er en fordel at medbringe computer til dette kursus.

Følgende områder vil blive dækket i løbet af de to dage.
Den sidste dag er en supervisionsdag:

 

  • Beskrivelse af metoden
  • Indledning og introduktion af interviewet til interviewperson
  • Træning i at foretage interviews
  • Træning i at score interviews
  • Dilemmaer og udforinger ved vurdering af mentaliseringsevne
  • Analyse af cases
  • Fra vurdering til intervention
  • Anvendelse af EMS
UNDERVISNINGSFORM
Oplæringskursets indhold og certificering Udgangspunktet for dette kursus er en oplæring i anvendelsen af EMS. På oplæringskurset gennemgås interviewteknik og spørgsmål. Derudover gennemgås scoringssystemet og du trænes i anvendelsen af EMS og scoringer gennem træningsvideoer. På den sidste oplæringsdag drøftes egne erfaringer, tvivlsspørgsmål og der gennemgås et EMS-interview fra træningshjemmesiden eller medbragt interview fra en eller flere af deltagerne. Certificeringsprocessen består af at score fire interviews fra en hjemmeside, hvor certificeringsfilmene ligger. Scoreresultaterne indsendes til Susan Hart eller hendes sekretær og går frem og tilbage mellem dig og hende, indtil du har besvaret 70 % korrekt og indenfor et defineret interval, hvorefter du modtager et certificeringsbevis. Man kan således ikke dumpe!
MÅLGRUPPE
Kurset henvender sig til fx psykologer, psykiatere, socialrådgivere, familiebehandlere og øvrige faggrupper, som indgår i tværfaglige teams på arbejdspladser, der varetager opgaver vedrørende voksne, forældre, kommende forældre og unge.

Undervisere

Susan Hart

Cand. Psych. PhD

Susan Hart er cand.psych., PhD., specialist og supervisor i børnepsykologi og specialist i psykoterapi. Hun har været leder af et kommunalt familiebehandlingscenter og arbejdet på børnepsykiatrisk afdeling. Hun er i dag selvstændig psykolog og har i tidens løb superviseret forskellige faggrupper, der arbejder med børn, voksne og familier. Derudover holder hun mange kurser og foredrag over hele Skandinavien. Hun er forfatter til en lang række bøger omkring neuroaffektiv udviklingspsykologi, som er oversat til flere sprog. Se mere på www.neuroaffect.dk.

Kommende arrangementer